ȘTIRI

noun_1233gjhj_cc

BINE DE ȘTIUT!

bara

„Plamanul verde” al Romaniei, vizat de modificari majore la Codul Silvic: puncte tari si puncte slabe. Ce impact vor avea noile prevederi legale

183121-publimedia-shutterstock

Camera Deputatilor a adoptat saptamana trecuta un nou proiect de modificare a Codului Silvic initiat de un grup de deputati si senatori PSD- PC-UDMR, proiect care asteapta acum promulgarea. Proiectul permite posesorilor de padure sa scoata din fondul forestier pana la 250 mp pentru a construi case de vacanta si permite investitorilor imobiliari sa ridice constructii in zona de protectie de 50 de metri fata de marginea padurii.
In plus, proprietarii de care detin mai putin de 10 ha de padure pot exploata fara amenajamente silvice, se permit taieri complete (la ras) pe suprafete de pana la 5 ha, iar statul roman nu mai este obligat sa impadureasca o anumita suprafata de padure. Unii reprezentanti ai societatii civile considera ca aceste prevederi pot deveni nocive in timp. Noul Cod silvic introduce insa si lucruri bune: padurile virgine si cvasivirgine se bucura de protectie, se incurajeaza valorificarea superioara a lemnului, se acorda compensatii proprietarilor de padure care nu au voie sa exploateze, iar Jandarmeria va putea controla transporturile de masa lemnoasa.

Citește mai mult: http://goo.gl/OWQz0U

bara

Deputatii au impuscat legea vanatorii

10628438_861857473833749_8552166152422433841_n

“omul a fost prima data vanator si apoi agricultor si in final a devenit si politician” – un deputat la tribuna Camerei – 25.02.2015

“un vanator poate sa mearga in poligon sa traga cu arma: acesta este aspectul sportiv. Restul, ceea ce practica in padure, este controlul biodiversitatii” – alt deputat, tot la tribuna Camerei – 25.02.2015
Pentru modificarea Legii vanatorii s-au aliat toti deputatii in tarcul interesului vanatoresc si, cu o demagogie specifica corpului nostru politic, au facut un “act cultural” pentru animalele salbatice, tragand 303 voturi pentru, numai 11 deputati votand impotriva.

Citește mai mult: http://goo.gl/ARbDDc

bara

Programul Casa Verde pentru persoane fizice

Bosinver_ecohouse

Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, program unoscut sub denumirea de CASA VERDE este gestionat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) si finantat de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).

In perioada 1 iunie 2011 – 15 iulie 2011 s-au depus la sediul APM Bacau 410 dosare (in valoare de 2.343.804 lei), care au fost transmise la AFM pentru evaluare si aprobare. Cele mai multe solicitari au fost pentru centrale termice pe baza de peleti si pompe de caldura. Finantarea s-a acordat astfel: pana la 6000 lei pentru panouri solare si centrale pe baza de peleti, pana la 8000 lei pentru pompe de caldura.

Citește mai mult: http://goo.gl/NkuDkr

CITESTE MAI DEPARTE1

Lasă un comentariu